ЗАВРШЕНО УРЕЂЕЊЕ КВАРТА ЧЕТИРИ КУЛЕ - БИТНОГ КОМАДИЋА НОВОСАДСКЕ ПУЗЛЕ

На уређењу блоковских површина Града Новог Сада ради се активно. Ако би се Нови Сад посматрао као једна велика пузла, у којој један по један комадић бива постављен након што поприми ново рухо, онда је пузла ових дана корак ближе решењу, а један битан комадић постављен на своје место званично су завршени инвестициони радови на уређењу међублоковског простора познатог као Четири куле, на Подбари.

Овај кварт, оивичен Београдским кејом, те улицама Марка Миљанова, Душана Васиљева и Епископа Васириона, у непосредној близини Жежељевог моста, у претходним месецима попримио је нов и освежен изглед, а осим естетског бољитка повећана је и његова функционалност, те је становницима сада омогућено неколико различитих, уређених зона за њихове потребе рекреације, дружења и одмора.

Пешачке стазе, површине око спортског терена и велики плато код дечијег игралишта добили су ново поплочање. Сва степеништа у блоку су реконструисана, на два степеништа замењени су рукохвати, а постављене су и две рампе које ће омогућити лакши приступ и кретање кроз кварт особама са инвалидитетом.

Дотрајали урбани мобилијар замењен је са двадесет нових клупа, две континуалне клупе, петнаест канти за отпатке, као и два држача за бицикле. На радост пре свега најмлађих суграђана, дечије игралиште добило је нове реквизите и пењалице, спортски терен подлогу од тартана и нове кошеве, а саниран је и сто за стони тенис. Предео је додатно озелењен и постављена је нова јавна расвета.

Завршетак инвестиционих радова на уређењу овог комплекса обележен је данас посетом градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који је том приликом истакао да је задовољан што је овај кварт реконструисан први пут после изградње 1972. године и истакао да се и у будућности мора наставити унапређење града. Градоначелник је навео да је веома битно што су малишани добили леп нови терен за баскет и игралиште, те истакао значај очувања свих постојећих стабала током радова, као и тога што су на датом локалитету подигнути нови засади.

Бусени траве постављени су на свим површинама партера и засађене су додатне хортикултурне врсте како би се овај кутак града начинио правом малом оазом, а унапређено осветљење у виду нових стубова јавне расвете омогућиће суграђанима пријатан и безбедан боравак у овом простору и у вечерњим часовима.

О томе колико ће уређење овог блока утицати на квалитет живота суграђана сведоче они сами.

– Драго ми је да видим да се нешто ради и дешава. Лепо је, од кошева, преко игралишта, до нових клупица, све ми се свиђа – каже Радован (22), који је извео своје куче у шетњу баш овде иако живи неколико квартова даље.

– Толико пуно значи. Мене одушевљава када видим колико деце изађе да трчкара овуда или буде на игралишту. Живим овде већ 40 година и не сећам се када је последњи пут било тако, предивно је – рекла је наша суграђанка (82) која није желела да открива име.

Поред инвестиционих радова, који су завршени, у оквиру редовног одржавања приводе се крају и радови на асфалтирању режијских саобраћајница и пешачких стаза уз објекте, а следи асфалтирање паркинга и платоа. Поред тога, у оквиру одржавања извршена је реконструкција травњака, орезивање сувих грана, уклањање сувих стабала и пањева, орезивање шибља, садња цвећа, малчирање и кошење, а изведени су и радови на постојећем дечијем игралишту које није обухваћено инвестиционим радовима, али је део предметног блока – замењена је подлога и постављене су клупе и корпе око игралишта.