ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ НОВОГ ПАРКА

У духу даривања пред предстојеће празнике, Новосађани су од свог града добили на поклон нови парк, што је још један показатељ да Град Нови Сад води бригу о побољшању квалитета животне средине и унапређењу зеленила на својој територији.

Новоизграђени парк су дана 24.11.2021. године обишли Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, шеф Катедре за хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду, проф. др Саша Орловић, и в.д. начелника Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, Дејан Мандић.

Изградњом парка између Новог насеља и Детелинаре, становници овог дела града, који је последњих година у великој мери урбанизован, добили су простор у којем ће проводити пријатне тренутке. Парк је облика издуженог правоугаоника и заузима површину од око 3,5 ha. Категорисан по величини, спада у групу мањих паркова, односно класификован је као ''парк суседства''.

У оквиру инфраструктурног опремања новог парка изграђена је водоводна и канализациона мрежа, као и електроенергетске и телекомуникационе инсталације, а за угодну шетњу пешачке стазе и платои.

Посетиоци парка могу да уживају и у чарима водених површина у виду фонтана. Мирна фонтана типа „водено огледало“ краси централни део парка, док је полукружни плато на улазу у парк оивичен фонтаном „водени поток“ са млазницама и два дрвена мостића, што додатно појачава визуелни ефекат овог простора.

Сем пријатног амбијента за одмор и опуштање које нуди савремено дизајнирани урбани мобилијар у виду самосталних клупа са перголама и лежећих нестандардних клупа на потпорном зиду централне фонтане, парк је богат садржајима за различите генерације корисника. Најмлађи су добили реквизите за игру постављене на два дечија игралишта, од којих је једно намењено за млађи, а друго за старији узраст. Бављење спортом и рекреацијом омогућено је изградњом теретане, док ће се старије генерације дружити на терену за боћање и уз партију шаха за шта су намењена два стола са исцртаним таблама. Водило се рачуна и о суграђанима који у парк изводе своје кућне љубимце тако да су пси добили ограђени простор за истрчавање, а у склопу парковске чесме намењене одраслим особама, деци и особама са посебним потребама, постоји посебно точеће место са посудом за псе.

Ради безбедног коришћења парка у вечерњим часовима, постављено је ефектно јавно осветљење најновије генерације, док посебну драж даје светло у боји које осветљава водену површину фонтане.

За унапређење животне средине и побољшање здравља становника нашег града, заслужан је проценат зелених површина који је знатно повећајан подизањем новог парка.  Од укупне површине парка од 34.951м2, зеленилом је покривено 27.831м2. Сем травњака, цвећа, перена и украсног шибља, парк је обогаћен са више од 600 садница листопадног и четинарског дрвећа. Бујност и виталност зеленила у парку омогућиће савремени заливни систем који је такође обухваћен овом инвестицијом.

Око парка изграђене су пешачке стазе, а за суграђане који долазе из других делова града на располагању је и паркинг простор

За комплетну реализацију парка, укључујући израду пројектне документације, партерно и хортикултурно уређење и изградњу ободних саобраћајних површина, издвојено је око 480 милиона динара.

Град Нови Сад постао је богатији за још један парк на својој територији, а Новосађани сада могу да проводе своје слободно време опуштајући се или релаксирајући у угодном амбијенту ове нове зелене оазе.