ВИЗУЕЛНО ОБЕЛЕЖЈЕ ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ

Захваљујући пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, који је Закључком Владе Републике Србије проглашен пројектом од националног значаја, на територији Града биће постављени елементи визуелних комуникација који ће допринети јачању перцепције о Новом Саду као граду културе.

Стварање визуелног сензибилитета Новог Сада обезбедиће информативне табле, новообележени пешачки прелази, табле добродошлице, план града Новог Сада - city map, путокази, нове табле са називима улица, информативне табле за хотеле, слова „Нови Сад“, као и Трг јарбола, јавни часовници, љуљашке савременог дизајна, павиљони и рамови за кадрирање града.

Светлеће табле информативног карактера наћи ће се на фасадама историјских, културних и уметничких установа или на платоима испред ових објеката.

Улазно-излазни правци града добијају нове табле добродошлице и иновативна светлећа 3Д слова „Нови Сад“, која су ту како би поручила да се налазите у Европској престоници културе. Естетском доживљају при уласку у Град из правца Темерина допринеће светлосни рамови постављени на бетонску конструкцију објекта „ТЦ Родић“.

Ради боље оријентације, на одабраним локацијама биће монтиране светлеће двостране мапе града, али и путокази, информативне табле за хотеле и нове табле са називима појединих улица. За информисање грађана о тачном времену биће задужено седам двостраних и девет четвоространих дигиталних јавних часовника.

Како би се безбедност пешака подигла на највиши ниво, пешачки прелази у ужем центру града обележавају се тако што се беле ознаке уoквирују црном бојoм, а овакво идејно решење допринеће аутентичности пешачких прелаза у Новом Саду и бољој уочљивости истих.

Паркови ће добити љуљашке чија се иновативност огледа у модерном дизајну и ограничености кретања, али и рамове за кадрирање града којима ће се посебно обрадовати љубитељи фотографије. На две локације биће постављена конструкција дрвеног павиљона у оквиру које ће се наћи клупе и жардињере са зеленилом, те ће павиљони бити идеалан кутак за забаву и дружење. У атрактивном делу града - Лиманском парку, предвиђена је поставка композиције са уникатним уметничким заставама распоређених на 49 јарбола, под називом „Трг јарбола“.

Захваљујући информативном, едукативном и креативном дизајну планираних визуелних елемената, Град Нови Сад ће са својим суграђанима и посетиоцима комуницирати без речи. На овај начин допринеће се постизању визуелног идентитета европске престонице културе, како би се Нови Сад издвојио у односу на остале градове, оправдао титулу коју је понео и постао пожељна дестинација за туристе.

Сума која је издвојена за набавку и монтажу елемената визуелних комуникација на територији Новог Сада износи 224.871.469, 20 динара.