УРЕЂУЈЕ СЕ ЈАВНА ПОВРШИНА У МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ „ГАВРИЛО ПРИНЦИП“

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције тренутно изводи радове на уређењу још једне јавне површине, по идејном решењу одабраном на урбанистичко-архитектонском конкурсу „Нова места“, а у оквиру реализације пројекта „Нови Сад 2021-Европска престоница културе.“

Оплемењен изглед и функционалну намену добиће микролокација на територији Месне заједнице „Гаврило Принцип“, односно површина од 4680м² на углу улица Симеона Пишчевића и Бранислава Бороте, која ће бити обогаћена додатним садржајима и новим урбаним мобилијарем. Овим пројектом предвиђен је квалитетан и атрактиван јавни простор који ће привући већи број људи тиме што ће садржати микро-амбијенте за различите рекреативне потребе и различите старосне групе корисника.

На постојећем дечијем игралишту задржава се мултифункционална справа која ће бити репарирана, а планирано је постављање и тартан подлоге, као и три нова реквизита (њихалица, вртешка, клацкалица), прилагођена различитим узрастима деце.

Мултифункционално ограђено рекреационо игралиште намењено је за вишеструку употребу и различите спортске активности за децу, младе и одрасле. Игралиште ће имати две целине и адекватно ће бити опремљено реквизитима у складу са планираном наменом коришћења. Један део игралишта биће у функцији баскет терена, док је у другом делу предвиђен простор за рекреацију, вежбање и игру лоптом. Игралиште ће бити ограђено панелима који су отпорни на ударце, смањују ниво буке због одскока и осигуравају оптимално задржавање лопте.

Фитнес игралиште биће постављено на подлози од гумених плоча, а садржаће теретану на отвореном, са 6 фитнес справа, као и два стола намењена за стони тенис.

Целокупан локалитет биће визуелно и функционално обогаћен пажљиво одабраним урбаним мобилијарем, планираним да задовољи потребе различитих генерација и интензитет коришћења простора. Сем 9 стандардних клупа са наслоном, предвиђено је постављање једне континуалне и једне радијалне клупа. Корисницима ће такође бити на располагању 10 корпи за отпатке и држач за бицикле, као и јавна чесма, ради освежења у топлим данима.

Утисак заокруженог урбаног кутка појачава се увођењем амбијенталне расвете, у виду канделабера у зонама седења и комуникације, али и већих стубова с рефлекторским осветљењем око рекреативних игралишта.

Ради оплемењивања целокупног амбијента и стварања богате зелене оазе, планирано је формирање травнатих површина и садња додатног високог растиња и ружа, док ће постојећа вегетација бити задржана.

За реализацију овог пројекта опредељено је  48.618.733.60 динара, а до краја године грађанима ће бити на располагању један веома садржајан и функционалан простор који ће бити атрактиван и привлачан свим генерацијама корисника.