НОВОСАДСКА БИЦИКЛИСТИЧКА ИНИЦИЈАТИВА ЗАДОВОЉНА УНАПРЕЂЕЊЕМ СТАЗА

Град Нови Сад наставља своју дугогодишњу подршку суграђанима који се одлучују за бицикл као превозно средство или просто уживају да се градским улицама рекреативно провозају „који круг“, те страственим заљубљеницима који бициклизам схватају и нешто озбиљније. У том духу данас је одржан састанак представника Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције и представника удружења грађана Новосадска бициклистичка иницијатива, а заједничка порука је јасна – што више квалитетних стаза, квалитетнији и живот у граду.

Састанак је одржан у несвакидашњем, али прикладном окружењу, далеко од формалности канцеларије – на бициклистичкој стази. Председник управног одбора Новосадске бициклистичке иницијативе Марко Трифковић истакао је задовољство развитком бициклистичке инфраструктуре Новог Сада.

– Ово за нас значи бољи живот у граду. Више људи се лакше креће, има мање загађења, више простора за неке друге ствари, не морамо све претворити у паркинг за аутомобиле. Омогућава се више зеленила, више шеталишта. Просто оплемењујемо град, није ту ствар само бициклистичке стазе, већ доживљаја живота у нашем граду – навео је Трифковић.

Начелник Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејан Мандић захвалио се представницима Иницијативе на њиховим вредним сугестијама о стању стаза у граду током година и истакао да оваква учинковитост, без њихових повратних информација, не би била могућа. Управо на иницијативу грађана започело се са активностима уклањања физичких препрека (надвишених ивичњака) на споју бициклистичких стаза и коловоза, проширења лепеза у зонама раскрсница и поправком оштећења, улегнућа и надвишења, на бициклистичким стазама; активности за које се у буџету Града Новог Сада сваке године издвајају наменска средства.

Начелник Мандић је представницима Иницијативе, укључујући и председника удружења Владимира Здравковића, представио тренутни план рада на унапређењу бициклистичких стаза, као и будуће планове.

Посећени локалитет који се тренутно реконструише налази се дуж Футошке улице, од Хајдук Вељкове улице до Улице Антона Чехова, дужине 900 метара, а требало би да буде завршен у јулу ове године (уговорена вредност инвестиције је 59,4 милиона динара).

Ови радови део су већег подухвата на изградњи и реконструкцији бициклистичких стаза дуж Футошке улице и Футошког пута. У априлу 2022. године завршени су радови на реконструкцији деонице од Хајдук Вељкове улице до Булевара патријарха Павла, у дужини од 3,3 километра (вредност инвестиције износи 181,1 милион динара).

Ове године планирана је и изградња треће фазе бициклистичке стазе Нови Сад – Бегеч, као и почетак изградње стазе уз канал ДТД од Булевара Европе до моста ка Ирмову.

Осим радова на изградњи и редовном одржавању бициклистичких стаза води се рачуна и о њиховој модернизацији, те тренутно у граду постоји 41 бројачко место система за аутоматско бројање саобраћаја, који прикупља податке и о броју бициклиста. Новопостављени бројачи у 2022. години су у Улицама Корнелија Станковића, на Булевару Европе и у Улици Бате Бркића, а бројачи на Футошком путу и у Улици Народног фронта региструју искључиво бициклистички саобраћај.

Град Нови Сад последње деценије улаже значајна средства и напоре да својим грађанима обезбеди што бољу бициклистичку инфраструктуру, како за обичне грађане и рекреативце, тако и за оне који бициклизам схватају озбиљније. Од 2012. до 2021. године изграђено је 26 километара нових стаза (уложено 135 милиона динара), а реконструисано 10,7 километара (уложено 37,2 милиона динара). У току су активности на пројектовању и изградњи бициклистичких стаза у дужини од 31,9 километара, укупне вредности 70,3 милиона динара.