НОВИ САДРЖАЈИ ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЕКСТРЕМНИХ СПОРТОВА

 

Град Нови Сад континуирано улаже средства ради унапређења услова за бављење спортом и рекреацијом, а у том циљу пажња је поклоњена и феномену екстремних спортова, који последњих деценија добија све више присталица

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције закључила је уговор за изградњу полигона за екстремне спортове, са израдом техничке документације по систему „кључ у руке“ (пројектуј и изведи), а вредност инвестиције је 29.996.400,00 динара.

Полигон је планиран на локалитету код „Чешког магацина“ и Студентског дома „Никола Тесла Нови Сад“, а састојаће се од две целине (полигони „PUMPTRACK & PARKOUR“).

PUMPTRACK је комбинација истурених кривина. Полигон је намењен за све узрасте, као и за све врсте корисника - бицикле, тротинете, скејтборд, ролере, а могу га користити и корисници са посебним потребама. Стаза је дуга 47,00м и у облику је срца. Брза вожња се може започети било где на стази, док различите деонице нуде различите линије и висине вожње, од једноставних до веома тешких. Pumptrack полигон је безбедан и дизајниран у складу са европским стандардима. Возна површина Pumptrack полигон је широка и глатка, а биће изграђена од полиетиленске пластике у оквиру од импрегнираног дрвета са носивим металним шипкама.

PARKOUR рекреациони парк, површине 14 m x 17 m,  представља физички начин кретања у урбаној средини и савладавање препрека на ефикасан и индивидуалан начин трчањем, скакањем, пењањем и вешањем. Parkour нема правила и није такмичарски, тако да су сви учесници равноправни. Не захтева претходно спортско искуство и посебну опрему, а подстиче вежбање без правила и без ограничења кретања.

Полигон типа PARKOUR састоји се од више елемената: Јumping bars (пречке за прескакање); лопта за прецизност (намењена за прецизно скакање и погодна као тачка за одбијање и доскок). паук  кавез (дизајниран за трчање по зиду; за вешање, пењање, прелазак и скакање); баланс вратило (вишенаменска шипка за равнотежу, пузање мачака и прецизно скакање); прецизна крива (вишенаменска закривљена пречка за равнотежу, пузање мачака и прецизно скакање); прецизна греда (додатна шипка за равнотежу, пузање мачака и прецизно скакање); tic-tac cube (вишенаменска коцка за скакање, спуштање и доскок); пењалица (вишенамекнски оквир за вешање и друге покрете); jump box (оквир од шест металних стубова и једне платформе који се може користити за вежбе скакања и скакања или као подлога за слетање).

Садржаји полигона за екстремне спортове намењени су корисницима различитих старосних група и интересовања, а првенствено онима који воле изазове и који ће на овај начин добити један несвакидашњи и аутентичан простор на коме ће моћи да се опробају у извођењу различитих врста акробатских вештина.