НОВА ДЕЧИЈА ИГРАЛИШТА ЗА ОСМЕХЕ НАЈМЛАЂИХ

Спроводећи пажљиво планиране активности на изградњи дечијих игралишта и теретана на отвореном, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције сваке године умногоме доприноси здравом и забавном одрастању наших најмлађих суграђана. У периоду од 2014. до 2021. године територија Града Новог Сада обогаћена је са 55 нoвих дечијих игралишта, 45 теретана на отвореном и 5 street work out терена.

Ове године на територији Града Новог Сада успешно је реализована изградња 9 нових дечијих игралишта, димензионално прилагођених просторима на која су постављена.

Велика типска дечија игралишта постављена су на територији месних заједница: Сремска Каменица, Лединци, Каћ и Ветерник. Ова игралишта садрже комбиновану композицију (са тобоганом), љуљашку, љуљашку са седалицом за бебе и њихалицу. Територије месних заједница: Бошко Буха, Вера Павловић, Народни хероји и Омладински покрет постале су атрактивније постављањем малих типских игралишта, која се састоје од четири реквизита – тобоган, љуљашка, клацкалица и њихалица. На територији МЗ „Бистрица“, у непосредној близини ШОСО „Милан Петровић“, изграђено је иновативно дечије игралиште за особе са инвалидитетом.

Уговор за изградњу дечијих игралишта, вредан 54.972.141,60 динара, обухвата и садржаје спортско-рекреативног карактера. Простор месних заједница Лиман, Бошко Буха и Ветерник обогаћен је мултифункционалном справом – фитнес за младе, коју може користити више особа истовремено.  На 10 микролокација, односно на територији месних заједница Лиман, Бошко Буха, Вера Павловић, 7. јули, Детелинара, Дунав, као и у приградским насељима Руменка, Ветерник, Футог и Бегеч постављени су street work out терени. Ове терене чини фитнес мултифункционална композиција која се састоји од шипки, ручки за подизање и два ротирајућа елемента. Такође, на свим теренима и игралиштима постављен је пратећи урбани мобилијар у виду клупа и корпи за отпатке.

Захваљујући опремању површина јавне намене под називом „Нова места“, у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“, током фебруара 2022. године изграђенa су 4 нова дечија игралишта у следећим месним заједницама: Гаврило Принцип, Клиса, Буковац и Кисач, као и 1 теретана на отвореном на углу улица Симеона Пишчевића и Бранислава Бороте, за шта је укупно уложено 4,5 милиона динара.

Изградња дечијих игралишта и теретана на отвореном, као једна од примарних активности Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, има за циљ да омогући функционалне и безбедне просторе за игру најмлађих становника Града Новог Сада, а што је постигнуто употребом квалитетних и дуготрајних материјала проверених на токсичност и неповољне временске услове. Реквизити за дечију игру и справе за вежбање изабрани су и постављени у складу са европским стандардима и важећим Правилником о безбедности дечијих игралишта. Савременог су дизајна и подстичу како физички, тако и ментални развој њихових корисника.

Са улагањима у изградњу нових игралишта наставља се и даље. Програмом за 2022. годину планирана су средства у износу од 19 милиона динара за набавку и уградњу опреме за поставку малих дечијих игралишта са апликацијама, а одабир локација биће извршен на основу пристиглих захтева грађана и месних заједница, анализом терена и превасходно према критеријуму бројности деце и недостатка садржаја овог типа.

Пошто желимо да допринесемо што квалитетнијем детињству наших малишана и уредимо што више простора за њихову безбрижну игру, овим путем упућујемо апел свим грађанима да чувају места за игру и разоноду деце, да реквизите адекватно користе и да их не уништавају, како не би била угрожена безбедност најмлађих Новосађана.