АКТУЕЛНО | ЈАВНЕ НАБАВКЕ | ПРОДАЈА ЗЕМЉИШТА | КАТАЛОГ ЛОКАЦИЈА «Google МАПА» | КОНТАКТ | ГИС
Почетна страна
Untitled Document
ЈУНИ
· 11.6. Ново јавно осветљење
· 9.6. Редован рад семафора у Јеврејској улици
· 7.6. Инфраструктурно опремљена Улица Кароља Селеша
МАЈ
· 31.5. Више паркинга на Сентандрејском путу
· 25.5. Тренутни радови у планираној динамици
· 24.5. Почели радови на уређењу гробља на Транџаменту
· 19.5. Нови семафор у Футогу
· 18.5. Нови семафор у Футошкој улици
· 17.5. Инфраструктурно опремање Орахове улице
· 13.5. Граде се пешачке стазе у Бегечу
АПРИЛ
· 22.4. Новоселски поток добија два нова пропуста
· 19.4. Радови на одржавању Моста слободе
· 12.4. Редован рад семафора у Улици народног фронта
· 12.4. Инфраструктурно се опрема стамбени блок у Футогу
· 8.4. Атмосферска канализација у Ковиљу
· 5.4. Уређује се Улица Паје Крстића
· 1.4. Партерно уређење око културне станице "Сајлово"
МАРТ
· 23.3. Инфраструктурно опремљен стамбени комплекс на Југовићеву
· 18.3. Нови парк у Новом Саду
· 15.3. Опремање простора око некадашњег расадника на Футошком путу
· 11.3. Повећана безбедност на пешачким прелазима
· 5.3. Нови спортски садржаји на Булевару Европе
· 4.3. Улица Кароља Селеша добија нову саобраћајницу и јавно осветљење
· 2.3. Нова паркинг места у насељу Сателит
· 1.3. Ново лице Позоришног трга
ФЕБРУАР
· 24.2. Гради се Улица Арањ Јаноша
· 12.2. Радови на локалитету Југовићево у завршној фази
· 10.2. Завршена друга фаза уређења креативног дистрикта
ЈАНУАР
· 5.1. Ковиљ добио "Урбани џеп"

архива актуелности 2019. 2020.
JP Zavod za izgradnju grada Novi Sad

НОВO ЛИЦЕ ПОЗОРИШНОГ ТРГА

1.3.2021.

   Са циљем да се побољша функционалност, естетика и атрактивност најужег центра града, као дела урбанистички и културно заштићеног старог градског језгра, Град Нови Сад приступа уређењу јавних површина на овом локалитету.
Због величине и комплексности самог простора (6,82h), пројектовање и реализација подељени су по зонама, а данас, 01.03.2021. године, почела је I фаза радова, односно уређење урбаног фрагмента који обухвата  Позоришни трг, Успенску улицу и пролаз између Српског народног позоришта и ТЦ „Аполо“.
Овим радовима предвиђено је партерно и хортикултурно уређење, реконструкција подземних инсталација, изградња јавног и декоративног осветљења и постављање урбаног мобилијара. Пројектна документација, по којој се реализују предметни радови, рађена је у складу са важећим урбанистичким планом, али су у исту инкорпорирана и предложена решења из награђених радова са Урбанистичко-архитектонског конкурса, који је спровела Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције.
Простор Позоришног трга, као партерна површина намењена првенствено пешацима, биће поплочана гранитним плочама у три дискретно тониране нијансе, са значајним повећањем зелених површина у смислу формирања нових и очувања постојећих. Од укупно 8110м² прве фазе, само зеленило заузима 2714м². Три постојећа стабла неопходно је уклонити из разлога што се налазе на траси подземних инсталација које се реконструишу, док ће 6 младих садница и 32 комада украсног жбуња бити пресађено. Битно је истаћи да ће на овом простору бити засађено 25 нових стабала и 708 комада жбунастих биљака, тако да се проценат високог зеленила значајно повећава у односу на постојеће стање. Према Успенској улици планирана је амбијентална целина са плитким воденим огледалом, фонтаном, простором за седење и  жардињерама са украсним жбуњем.
У зони Успенске улице пројектоване су аутобуске нише и нове надстрешнице на стајалиштима. Потпорни зидић око позоришта преобликоваће се у континуалну клупу, док је уз тротоар до зеленог појаса предвиђена двосмерна бициклистичка стаза са уградном подном расветом. Пратећи намену и функцију простора и нових садржаја у истом, формира се нови дрворед дуж Успенске улице. 
На простору између СНП и ТЦ „Аполо“, као централни елемент задржава се стабло платана око кога се планира ново партерно уређење и урбана опрема. Зелени појас уз теретни улаз у позориште повећава се и преобликује садњом новог зеленила.
У оквиру прве фазе уређења градског језгра биће постављен и савремени урбани мобилијар – континуалне клупе и клупе са жардињерама, канте за отпатке, држачи за бицикле, стубићи за спречавање проласка возила, као и јавне чесме. Клупе се једним својим делом стапају са постојећим зеленим површинама и на тај начин доприносе повезивању простора у јединствену целину. Поред расвете на стубовима, предвиђено је и декоративно осветљење партерне водене површине, клупа и жардињера, меморијалне траке, споменика и појединих стабала дрвећа.
Као успомена на некадашњу Малу јеврејску улицу, која је постојала до 70-их година прошлог века, у нивоу партера планира се постављање металне „меморијалне траке“, ширине 40 цм и укупне дужине око 160м, која се ка Булевару Михајла Пупина уздиже у виду информативног стуба. Подаци на меморијалној траци замишљени су као „проток времена“ града Новог Сада, од прве насеобине до данашњих дана. Уз меморијалну траку биће постављено подно осветљење које ће формирати светлосну линију и дати посебну атмосферу обновљеном Позоришном тргу. Реализацијом ове инвестиције, чија је вредност 378 милиона динара, наши суграђани ће у самом центру града већ крајем године добити много лепши и пријатнији амбијент, какав и приличи Европској престоници културе.


Untitled Document
© ГУ ЗА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ И ИНВЕСТИЦИЈЕ